Pierwsze pytanie odnośnie przeznaczenia? Najprostsza odpowiedz: dla wszystkich którzy chcieliby zmieścić się w korzystnym dla zdrowia poziomie tkanki tłuszczowej - dla mężczyzn będzie to 10-15% dla kobiet 18-24%. Przejdźmy do konkretów - podstawowe pytanie jak czujecie się po takim posiłku: duża porcja gotowanej piersi z kurczaka (150g), średnia [...]
[...] (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum). W diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów tych związków dziennie. Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 gramów dziennie). Stosuje się ją w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka [...]
[...] cukier. -Włókno jest węglowodanem niestrawnym, którego organizm ludzki nie może wchłonąć. Przechodzi ono po prostu przez przewód pokarmowy, ułatwiając jego pracę i obniżając ryzyko zaparć oraz innych schorzeń. 3. Tłuszcze i oleje. Możemy je podzielić na: nasycone i nienasycone. Tłuszce nasycone znajdują się w produktach mleczarskich, mięsnych, [...]
[...] węglowodany nie spowodują, że przytyjesz. Dziesięciolecia badań pokazują, że diety z niską zawartością tłuszczu i węglowodanów z wysoką zawartością błonnika zmniejszają ryzyko zachorowań i wagę ciała. Nadal spożywaj warzywa, płatki owsiane i inne całe ziarna, owoce i kasze. - Utrata wagi w pigułce? Czy z pikolinitu czy [...]
[...] owoców, soków owocowych oraz ryżu. Włączenie mięsa, produktów zbożowych i mlecznych oznaczałoby przekroczenie limitu 50 mg sodu. Tak jednostronna dieta wiąże się ze znacznym ryzykiem wystąpienia niedoborów białka, witamin i składników mineralnych. Jest również bardzo uciążliwa dla pacjentów. Obecnie zaleca się nieprzekraczanie 1200 mg sodu na [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] nie wystarczy! Trzeba się ruszać! Z regularnej aktywności fizycznej zwłaszcza w wieku dojrzewania płynie wiele korzyści. Aktywność fizyczna powoduje: *redukcję czynników ryzyka przedwczesnego rozwoju chorób przewlekłych np. osteoporozy *zmniejszenie ryzyka zapadalności na raka, cukrzycę *przyspieszenie metabolizmu *zwiększenie szansy na [...]
[...] adaptacji. Ale trzeba powiedzieć prawdę. Dieta oparta na niskiej podaży węglowodanów może powodować utratę potencjału do ciężkich treningów na siłowni. Istnieje również ryzyko utraty masy mięśniowej ponieważ organizm może sam zadecydować o wykorzystaniu aminokwasów mięśniowych do powstania glukozy. Krótko mówiąc, można zburzyć fundamenty [...]
[...] Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2005, tom 1, nr 1, s. 9-14 S T R E S Z C Z E N I E Istotnym celem w leczeniu otyłości jest zmniejszenie czynników ryzyka i chorób towarzyszących. Kaloryczność diety należy dostosować do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego pacjenta. Wykazano, że ograniczenie kaloryczności, [...]
O d ż y w i a n i e. ODżYWIANIE -------------------------------------------------------------------------------- Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym o nabieraniu masy jest prawidłowe odżywianie. Wielu początkujących kulturystów wybiera suplementy białkowe (tj. odżywki) zapominając o prawidłowym żywieniu. Należy [...]
[...] orzechy, nasiona, ciemne mięso dzikich zwierząt ), nie jest usuwany wraz z moczem, ale odkłada się w tkankach miękkich, przeważnie w stawach. Następne zagrożenie polega na ryzyku uszkodzenia wątroby, do którego może dojść wskutek większego jej obciążenia w okresie, w którym jest osłabiona przez dietę. Brakuje jej wtedy glikogenu, substancji [...]
[...] do czasu aż nasza sylwetka "zaleje się woda" stanie się mniej szczegółowa. Także ładowanie możne trwać od 12-48 h,ja osobiście polecam ładowania krótsze a częstsze (mniejsze ryzyko otłuszczenia).W dniu ładowania spożywamy 2g białka na kg wagi ciała i do 60g tłuszczu oraz od 6-10g węglowodanów(chodzi o nad konpensacje glikogenu).Na początek [...]
[...] się, że wzrost masy ciała może wynikać z zatrzymania wody w organizmie, zwiększenia masy mięśniowej, tkanek miąższowych itp. Z otyłością i nadwagą wiąże się zwiększone ryzyko niedokrwiennej choroby serca, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, choroby zwyrodnieniowej układu kostno-stawowego, a nawet niektórych nowotworów (rak trzonu macicy [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
[...] się, że wzrost masy ciała może wynikać z zatrzymania wody w organizmie, zwiększenia masy mięśniowej, tkanek miąższowych itp. Z otyłością i nadwagą wiąże się zwiększone ryzyko niedokrwiennej choroby serca, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, choroby zwyrodnieniowej układu kostno-stawowego, a nawet niektórych nowotworów (rak trzonu macicy [...]
W zeszłym roku ogłosiliśmy konkurs w dziale odchudzanie i dziennikach treningowych na najlepsza przemianę, Zabawa, nie ukrywam była trudna i wymagająca, ale efekty tych co ukończyły mówią same za siebie. A ponieważ dały rade tylko kobiety to tym razem zrobimy go tylko dla kobiet To konkurs legend który tworzy nie tylko super sylwetki ale również [...]
[...] powinny otrzymać dodatkową ilość witaminyB12, żelaza, witaminę D oraz produkty wysokoenergetyczne. Z punktu widzenia zdrowia, spośród wielu rodzajów wegetarianizmu, na popularyzację wśród ludzi dorosłych zasługuje semiwegetarianizm, a także laktoowowegetarianizm. Należy pamiętać, że nawet najbardziej prawidłowa dieta musi być połączona z [...]